“Manuel” blev verdenskendt i Halløj på badehotellet – det skete der med den klodsede tjener

I dag produceres der flere TV-programmer end nogensinde før. Udvalget er nærmest uendeligt, og der er meget at vælge imellem.

Komedieserier er ingen undtagelse, men få er bedre end Halløj på badehotellet.

Den britiske 70’er-succes har været en inspiration til mange serier efterfølgende: Det sjove par, der havde deres problemer med at bestyre et hotel, de sjove sidekarakterer og pokkers mange sjove misforståelser.

I Halløj på badehotellet, eller Fawlty Towers, som serien hed på engelsk, mødte vi Basil og Sybil Fawlty, som med blandet succes forsøger at drive et hotel.

På hotellet arbejder også tjeneren Polly – og muligvis hele seriens mest mindeværdige karakter, Manuel.

Flygtede fra nazisterne

Karakteren Manuel kommer fra Barcelona i Spanien og har meget svært med det engelske sprog, hvilket med jævne mellemrum driver hotelchefen Basil til vanvid.

Flickr

Manuel blev spillet af Andrew Sachs, som slet ikke var spansk. Han blev faktisk født i 1930 i Berlin, Tyskland, og var søn af en jødisk far og en katolsk mor.

Da nazismen skyllede ind over Tyskland, flygtede familien til det nordlige London, hvor Andrew Sachs blev.

Begyndte med radio

Sachs’ underholdningskarriere begyndte tidligt, og han optrådte i flere radioprogrammer i 1950’erne.

I slutningen af ​​50’erne begyndte han at spille skuespil og havde i 60’erne flere roller i engelske tv-serier.

Men da han i 1975 fik rollen som den lidt dumme, men venlige spanier Manuel i Halløj på badehotellet, tog karrieren for alvor fart.

Youtube

Præstationen i Halløj på badehotellet, som blev sendt i to sæsoner mellem 1975 og 1979, gav Sachs en Bafta-nominering i 1980.

Det, der gjorde karakteren Manuel så mindeværdig, var hans helt specielle spansk-engelske dialekt, noget som Sachs lærte på få uger før optagelserne startede.

Det var dog langt fra soleklart, at karakteren skulle være spansk, det blev længe diskuteret, om han ikke i stedet skulle være tysker – især med tanke på Sachs’ oprindelse.

Andengradsforbrændinger

Optagelserne af Halløj på badehotellet var ikke kun latter og glade miner. Faktisk kom Sachs alvorligt til skade to gange.

Den ene gang var, da John Cleese, der spiller hotelejeren Basil, ville slå Sachs i hovedet med en gummipande. I stedet for gummipanden tog Cleese en rigtig stegepande og slog Sachs i hovedet, hvilket resulterede i en solid hovedpine.

Anden gang var, da hotellet brændte. Her fik Sachs andengradsforbrændinger.

Blev dement

Efter den store succes med Halløj på badehotellet, som blev kaldt den bedste britiske komedieserie nogensinde, gik karrieren lidt i stå.

Sachs forblev dog i underholdningsindustrien som forfatter og stemmeskuespiller.

Sammen med sin kone siden 1960, modedesigner Melody Lang, fik Sachs tre børn: to af dem adopteret fra Melodys tidligere ægteskab, John og William, og parrets fælles datter Kate.

I 2012 fik Sachs konstateret demens, men han opgav ikke skuespillet. Han spillede sin sidste rolle så sent som i 2016.

Den 23. november 2016 døde Andres Sachs, 86 år gammel.

Wikimedia

John Cleese kaldte Andrew Sachs “en vidunderlig mand – jeg kunne ikke have fundet en bedre Manuel”, da han fik fortalt, at Andrew var gået bort.

Her er et af de mest klassiske klip med Manuel:

Tryk nu på DELE-knappen for at hylde en af ​​de største komikere nogensinde!