Forskernes konklusion: Vi skal kun arbejde 4 dage om ugen

Siden 1990 har vi haft en 37 timers arbejdsuge i Danmark, som normalt er fordelt over fem dage. De fleste af os tænker nok ikke videre over det, men møder trofast op på arbejdet mandag morgen, og fredag eftermiddag får man weekend.

Men tænk lige tanken: hvor dejligt ville ikke det være kun at arbejde fire timer om ugen?

Ifølge et nyt studie øges produktiviteten på en arbejdsplads med 20 procent, mens det øger de ansattes velvære, skriver britiske The Guardian.

Virksomheden Perpetual Guardian, som arbejder med finansielle tjenesteydelser, i New Zealand forsøgte at gå fra en arbejdsuge på fire dage til fem for deres 240 medarbejdere i to måneder i efteråret.

Påvirkede ikke produktiviteten

I løbet af de to måneder foretog en gruppe studerende fra University of Auckland och Auckland University of Technology en undersøgelse af arbejdspladsen.

Studiet viste ingen reduktion i arbejdsproduktiviteten, selvom man arbejdede en dag mindre.

Derudover havde medarbejderne det også bedre, da de fik en ekstra fridag. Stressniveauet faldt fra 45 procent til 38 procent, mens de ansatte følte, at de bedre kunne adskille job og privatliv.

Vil have flere virksomheder til at gøre det samme

Grundet forsøgets positive resultat håber Perpetual Guardian nu, at flere virksomheder vil følge deres eksempel for at skabe glade medarbejdere verden over.

– Tiden er kommet til dette. For de ansattes skyld er flere virksomheder nødt til at prøve det her. De vil blive overrasket over, at produktiviteten og stemningen på virksomheden forbedres, siger Andrew Barnes, administrerende direktør til The Guardian.

– At kun arbejde fire dage betyder mere ansvar for os medarbejdere. Men hvis vi behandles som voksne, vil vi også opføre os som voksne, siger Tammy Barker, gruppeleder, til The Guardian.

Fotokilde: Shutterstock

Planlægning er vigtigt

Eftersom man fjerner en hel arbejdsdag, dvs. 20 procent af ugen, er der selvfølgelig også en risiko for et fald af produktiviteten, selvom det ikke var tilfældet i undersøgelsen.

– For at beskytte sig mod sådanne klare risici har vi brugt meget tid på at lære vores medarbejdere, hvordan man planlægger sin tid bedst, så de ansatte kan nå at gøre, hvad de skal gøre og måske endda lidt mere end før, siger Andrew Barnes til The Guardian.

– Vi lærte, at vi skulle færdiggøre en opgave, før vi påbegyndte en ny opgave. Personligt bemærkede jeg, at jeg naåede meget mere, når jeg laver én ting ad gangen i stedet for flere ting på én gang, siger Tammy Barker til The Guardian.

Spillede golf og så TV

En ekstra firdag betyder også mere fritid end sædvanligt. De medarbejdere, der deltog i studiet, brugte mere tid på deres interesser, såsom golf eller at se nogle af de mange tv-serier, som de ellers ikke havde tid til. Men mange af studiets deltagere fandt også på noget helt nyt at lave.

– Mange tilbragte mere tid med deres forældre, som man ellers ofte glemmer, siger Jarrod Haar, professor i Human Resources ved Auckland University of Technology til The Guardian.

Lyder det ikke helt fantastisk med en ekstra fridag hver uge – det kan være, at man skal foreslå sin chef dette? Tryk på DEL-knappen, hvis du også vil have en fire dages arbejdsuge!

 

Læs mere om...